HomeInformatieIs donker brood gezonder?

Is donker brood gezonder?

Gezond brood

Wat betreft gezondheid lijkt een stevig donker brood met pitten en zaden een betere keuze dan wit casinobrood, toch?
Maar het is belangrijk om te beseffen dat de kleur van brood niet per se iets zegt over de voedingswaarde ervan. Die diepe kleur wordt voornamelijk veroorzaakt door moutmeel. Mout kan zowel aan witbrood als aan bruin- en volkorenbrood worden toegevoegd, waardoor het een zoetige, geroosterde smaak en een donkere tint krijgt. Het is echter belangrijk op te merken dat moutmeel geen extra voedingsstoffen toevoegt. Dus, het idee dat donkerder brood per definitie gezonder is, is achterhaald.

Volkoren brood

In essentie zijn alle broodsoorten terug te voeren tot drie hoofdcategorieën: wit, bruin en volkoren. Daarnaast zijn er varianten zoals meergranen, spelt en desembrood, die door toevoeging van zaden, noten, moutmeel en verschillende graansoorten diverse kleuren en smaken kunnen hebben.

Voor de gezondste keuze raden we volkorenbrood aan. Dit brood is namelijk gemaakt van de volledige graankorrel en biedt daardoor de meeste vezels, vitamines en mineralen. In tegenstelling tot volkorenbrood, bevat witbrood de minste voedingsstoffen, terwijl bruinbrood ergens daartussen zit.
We hebben in onze winkels een assortiment volkorenbrood waardoor er voor iedere smaak en portemonnee een geschikte keuze is. Zo hebben we een Tijgervolkoren en een Allison in ons Terug naar de Basis assortiment. Maar ook volkoren zachte broodjes en volkoren eierkoeken. Vraag er eens naar bij onze verkoop kanjers. Zij helpen je graag kiezen. Onthoud altijd: volkoren is een goede keuze, wat je voorkeur ook is.

Weten wat het eten van volkoren producten voor je prestaties kan betekenen? Lees dan hier verder.
En voor een extra gezellige broodtrommel, vind je hier broodtrommelbriefjes.