Weetjes

Opmerkelijke en grappige feiten over ons en over brood.

Haagsche Kakker

De Haagsche Kakker is terug in de Reinkenstraat! In samenwerking met Bakker Hessing, verkopen wij nu ook de Haagsche Kakker.

Ongeluk

Bijgeloof zegt dat het ongeluk brengt om je brood op zijn kop te leggen.

47 kg brood

47 kg brood. Dat is wat een volwassen Nederlander gemiddeld per jaar eet. Volkorenbrood is het meest gegeten brood.

Broodpap

150 v.Chr. ontdekte een Egyptische slaaf dat het restje zure broodpap van de dag ervoor, had gezorgd voor een luchtiger brood. Door het overgebleven papje snel toe te voegen, wilde hij zijn fout verdoezelen en werd onbedoeld de grondlegger van het huidige rijsproces.

Kruim

Het zachte gedeelte van brood wordt ook wel ‘kruim’ genoemd. Wil een bakker een brood beoordelen, dan zal hij eerst goed kijken, daarna het brood breken om vervolgens eens goed te ruiken aan dit kruim. Geef ze eens ongelijk, want wat ruikt er nu lekkerder dan vers brood?

Retrogadatie

Brood wordt sneller oud in de koelkast dan op kamertemperatuur. Dit komt doordat zetmeel het opgenomen vocht het snelste los laat tussen de -7 en +7 ˚C Dit proces van zetmeel noemen we retrogadatie.

Gum

Iets verkeerd getekend maar geen gum bij de hand? Gebruik een balletje brood. Dit deed men al zo voordat de gum werd uitgevonden.

Maillard

De korst van brood ontstaat door de scheikundige reactie tussen suikers en eiwitten die optreedt tijdens het bakken. Dit noemen we Maillard reactie. Het zorgt voor de mooie glans op het brood.

Brood is niet gezond voor eenden

Brood is niet gezond voor eenden. Dit komt doordat het te eenzijdige voedingsstoffen voor de eend bevat. Je kunt je oude brood dus beter omtoveren tot bijvoorbeeld een tosti, croutons, wentelteefjes of een broodpudding.

Ontbijt

Ontbijt staat letterlijk voor het beginnen met eten (ont = voorafgaand aan; bijt = eten).

48 mensen

48 mensen hebben we bij Bakker Klink in dienst. Ze zijn werkzaam als winkeldame of -heer, bakker, banketbakker, chauffeur, stagiare en natuurlijk op kantoor.

Heren- brood

Heren- brood is brood dat van tarwe werd gebakken voor de rijkere standen zoals de adel en de geestelijken. Rogge was veel goedkoper en werd daarom gegeten door de lagere standen.