Oliebollen bakken

HomeInformatieOliebollen; een feestelijke traditie

Oliebollen; een feestelijke traditie

Oliebollen: De Feestelijke Traditie van Oud en Nieuw

Oliebollen zijn een iconisch Nederlands gebak, vooral populair rond Oud en Nieuw. Deze luchtige, goudbruine deegballen, vaak gevuld met rozijnen of krenten, zijn een vaste waarde op de Nederlandse feesttafel. Maar wat maakt de oliebol zo speciaal en waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

De Oorsprong van de Oliebol

De oliebol heeft zijn oorsprong in de oudheid, met invloeden uit verschillende culturen. In Nederland wordt aangenomen dat de oliebol is afgeleid van een oud Duits, Belgisch of Frans gerecht waarbij deeg in olie werd gebakken. Het idee van frituren in olie zou zijn ontstaan als symbool voor de zon, die de donkere wintermaanden zou verdrijven. In de 16e eeuw werd de oliebol in Nederland steeds populairder, vooral rond de jaarwisseling.
Het is pas in de 19e eeuw dat de oliebol echt een vaste traditie werd in Nederland, gekoppeld aan het vieren van Oud en Nieuw. Het bakken van oliebollen zou geluk brengen voor het komende jaar, een soort ritueel om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe te verwelkomen.

Hoe worden oliebollen gemaakt in de bakkerij?

In een bakkerij worden oliebollen gemaakt van een luchtig deeg met bloem, gist, melk, suiker, eieren, krenten, rozijnen en stukjes appel. Het deeg wordt goed gekneed en krijgt daarna de kans om te rijzen. Vroeger werden de oliebollen daarna met een ijstang ‘geknepen’ om ze vervolgens in de olie te bakken. Tegenwoordig gebeurt dit door een doseermachine. Het deeg begint in een grote trechterbak aan de ene kant van de ‘baklijn’, wordt gedoseerd en plonst dan in de olie. Onder leiding van de bakker maakt het vervolgens zijn reis naar de andere kant, waar de oliebollen goudbruin en rondom krokant uit de ‘baklijn’ worden geschept.

Wat maakt een lekkere oliebol?

Een goede oliebol is luchtig vanbinnen, krokant van buiten en gevuld met een smakelijke vulling. De oliebol moet goudbruin zijn, maar niet te vet. Een beetje poedersuiker maakt het geheel af.

Wat te doen met overgebleven oliebollen?

Oliebollen zijn het lekkerst als ze vers gebakken zijn, maar je kunt overgebleven exemplaren prima opwarmen. Ook kun je er natuurlijk het perfecte 1 januari ontbijt mee maken door er wentelteefjes van te maken. Of je bakt ze in de oven tot dunne toastjes.

 

Zeker zijn van je oliebollen met Oud en Nieuw? Maak dan gebruik van onze bestellijst of bestel direct via onze WhatsApp Shop.