Suiker in brood
Steeds vaker krijgen we de vraag: “Zit er suiker in brood?”
En als dat zo is, kan het dan weggelaten worden? Tijd voor een uitgebreid antwoord van onze bakkers.
Ja, er zit een kleine hoeveelheid suiker in brood. Dat kan ook niet anders. De gist die we toevoegen aan de bloem of (volkoren)meel heeft voeding nodig om te kunnen rijzen. Tijdens het bakproces ontstaan er ook van nature suikers. Uiteindelijk blijft de hoeveelheid suiker in brood echter laag.
Koolhydraten en suiker
Je kent de termen koolhydraten en suiker. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar er is wel degelijk een verschil. Koolhydraten bestaan uit één of meerdere bouwstenen. Alleen de koolhydraten met één of twee bouwstenen worden suikers genoemd, zoals glucose, fructose (fruitsuiker), lactose (melksuiker) en sacharose (tafelsuiker). Onbewerkte producten zoals groente, fruit en zuivel bevatten van nature suikers. Of suikers nu van nature aanwezig zijn of worden toegevoegd door de producent, je lichaam maakt geen onderscheid en zet alle verteerbare koolhydraten om in glucose. Glucose dient vervolgens als brandstof voor je lichaamscellen.
Suikers in je brood
Brood wordt gemaakt van bloem of (volkoren)meel, dat voornamelijk uit koolhydraten bestaat. Deze koolhydraten bestaan grotendeels uit polysachariden (zetmeel) en vezels. Zetmeel is de belangrijkste koolhydraat in brood. Suikers komen in kleine hoeveelheden voor, ongeveer 2 gram per 100 gram brood. Bij krenten- of rozijnenbrood ligt dit hoger vanwege de natuurlijke suikers in het gedroogde fruit.
Waarom zit er suiker in je brood?
Suiker in brood heeft verschillende doelen. De belangrijkste functie hebben we al genoemd: suiker is belangrijk voor het voeden van de gist, waardoor het brood beter rijst en het volume groter wordt. Daarnaast zorgt suiker, zoals fructose en glucose, voor een mooie bruine korst en kan het de smaak van het brood beïnvloeden. Vooral bij kleinbrood, zoals puntjes en bolletjes, verwacht de klant een wat zoetere smaak.
Gezond eten
Koolhydraten, samen met vetten en eiwitten, vormen de basis van een gezond voedingspatroon. Binnen een gebalanceerd dieet is er geen reden om suiker helemaal te vermijden, zolang het in kleine hoeveelheden wordt gebruikt. Let jij op je voeding, dan zal je waarschijnlijk kiezen voor volkorenbrood. En de zeer kleine hoeveelheid suiker die daarin zit, past binnen een gezond dieet.
Onze grondstoffenleverancier Zeelandia heeft een whitepaper geschreven over dit onderwerp. Mocht je er dus meer over willen weten, download de whitepaper dan hieronder.