Koolhydraten

HomeInformatieKoolhydraten

Koolhydraten

Koolhydraten, ze zijn gevreesd en geliefd. Want diegene die liever wat minder zou wegen, bant de koolhydraten resoluut uit zijn dieet. Een sporter echter kan er niet genoeg van krijgen. Hoe zit dat nou precies met koolhydraten? Wat zijn het en zijn ze nu wel of niet goed voor je?

De werking

De deskundigen zijn er duidelijk in; koolhydraten zijn goed voor je. Je lichaam haalt koolhydraten uit de zetmeel, vezels en suikers die je eet. Net als eiwitten en vetten leveren koolhydraten je energie. Koolhydraten bestaan uit verteerbare en niet verteerbare delen. De verteerbare koolhydraten zorgen voor de energie die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Je kunt je hierdoor concentreren en het geeft je een energiek gevoel. De niet verteerbare koolhydraten zijn geen energiebron. Zij zorgen er echter voor dat de bacteriën die in je darmen wonen, goed hun taak kunnen doen.

Na het eten van koolhydraten worden deze in je lichaam omgezet tot glucose. Dit glucose wordt vervolgens opgenomen in je weefsels en zorgt zo voor de eerder beschreven energie. Je hersenen, rode bloedcellen, zenuwen en spieren hebben glucose hard nodig. Het is daarmee dan ook de belangrijkste energiebron voor ons lichaam.

Naast deze gezondheidsvoordelen stelt de gezondheidsraad dat door het halen van 40-70% van je energie inname uit koolhydraten (naast vetten of eiwitten) je de kans op hart- en vaatziekte verlaagd.

Zijn koolhydraten slecht voor je?

Soms hebben koolhydraten een negatieve associatie bij mensen. Dit komt doordat een teveel aan genuttigde koolhydraten en daarmee dus glucose, in je lichaam wordt opgeslagen als reserve. Dat is fijn wanneer je doel is om de marathon uit te rennen. Maar iets minder wanneer je na een iets te grote maaltijd slechts op de bank ploft.

Overgewicht ontstaat echter door een verkeerde balans in je energie. Eet je meer dan je verbruikt, is het resultaat dat je aankomt. Stellen dat je van koolhydraten dik wordt, is dus niet correct. Sterker nog, je kunt er niet zonder.

Wat gaan we eten?

Nu we weten wat ze doen en hoe belangrijk koolhydraten zijn, is het nog handig om te weten waar we ze kunnen vinden.

Volkoren en graanproducten staan hoog de lijst, nipt gevolgd door peulvruchten, groente en fruit. Volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappels en bulgur worden door het Voedingscentrum dan ook als goede bronnen beschouwd. Want naast koolhydraten levert het eten van deze producten je ook nog andere belangrijke voedingsstoffen op als mineralen en B vitamines.

In ons assortiment brood en kleine broodjes vind je een ruime keuze aan volkoren producten. Zo maak je niet alleen een gezonde maar ook een zeer smakelijke keuze. Kies je toch liever voor een koolhydraat verlaagd dieet? Dan is ons koolhydraatarme brood met slechts 11,5 gram koolhydraten per 100 gram brood, een goede keuze.