De oorsprong van brood
Brood staat dagelijks op ons menu. Maar wie is daar nu mee begonnen?
Energie heb je nodig om energie te krijgen. Tienduizend jaar geleden wisten de mensen dat ook al. Vast op hun menu stonden bladeren, vruchten en zaden. Nadat ze leerden om simpele gereedschappen te maken, kon er volop worden gejaagd op vlees en vis. Vrouwen verzamelden wortels, knollen, vruchten en zaden. Ook de zaden van wilde granen. Erop kauwen was niet alleen hongerstillend, het zorgde er ook voor dat de korrels zacht werden. En dat is het moment waarop brood ontstond!
Ronde koeken met een gat
Door de tarwekorrels in water te weken en met een steen te kneuzen, ontstond er een soort broodpap. Deze pap werd met water maar ook met dierenbloed of gesmolten vet gemaakt. Van de dikke pap die ontstond werd een ronde koek gemaakt. Ongeveer zo groot als een flinke krentenbol van nu. In het zonnetje of op hete stenen werd de koek gebakken. Er moest snel worden gegeten want zodra de koeken koud waren, waren ze keihard. Uiteraard konden ze deze opnieuw vermalen en opnieuw beginnen door er een pap van te koken. Leuk feitje is dat de koeken allemaal een gat in het midden hadden. Hierdoor konden ze aan stok worden opgehangen zodat ongedierte er niet bij kon.
Het rijsproces
Ergens rond 8000 voor Christus gingen de eerste mensen bewust graan verbouwen en ontstond het beroep van boer. Iets minder lang geleden, namelijk 1500 voor onze jaartelling ontdekte een Egyptische slaaf een techniek die we nu nog steeds gebruiken. Zijn taak was om iedere dag brood te bakken. Op een goed moment ontdekte hij dat het restje broodpap van de vorige dag zuur geworden was. Om zijn fout snel te herstellen verwerkte hij het zure papje in de broodpap die hij die dag nieuw aan het maken was. Het gevolg hiervan was dat het brood luchtiger was dan anders. Ook was de smaak anders. Hij werd overladen met complimenten en sindsdien bewaarde hij iedereen dag een beetje broodpap om de volgende dag toe te kunnen voegen en zo de broden te kunnen laten rijzen. Vandaag de dag gebruiken we hiervoor gist of desem.
Trotse bakkers
Bij de Romeinen werden alleen de mannen bakker. Zij maakten broden die nog het meest lijken op de pizza’s van nu. Aan de initialen die in het brood gekerfd waren kon je zien van welke bakker het kwam. Bijzonder was wel dat de Romeinen hun brood als bord gebruikten. Het beleg dat erop zat, aten ze op en het brood werd weggegooid. De arme Romeinen aten hun broden wel op. Pas in de Middeleeuwen kregen we in Nederland bakkers. Iedereen bakte zijn eigen brood van voornamelijk rogge wat een goedkope tarwe soort was.