Appelflap of Appelbeignet?
Appelflap of Appelbeignet
Appelflappen en appelbeignets zijn echte klassiekers. Ze zijn geliefd bij jong en oud, vooral in de herfst en de winter, wanneer de appeloogst in volle gang is. Maar wat is nu precies het verschil tussen een appelflap en een appelbeignet? En hoe worden deze heerlijke lekkernijen gemaakt? Wij vertellen je er graag meer over!
Wat is het verschil?
Appelflappen zijn heerlijk krokante gebakjes die bestaan uit een laagje bladerdeeg, gevuld met een mengsel van appel, suiker en kaneel. De appelvulling wordt in het deeg gewikkeld, waarna de flap in de oven wordt gebakken. Het resultaat is een goudbruine, luchtige korst met een zachte, zoete vulling.
Appelbeignets zijn appelringen die worden ook omhuld met bladerdeeg maar worden daarna gefrituurd. Dit geeft een verschil in de bereiding, maar ook in de structuur: appelflappen zijn luchtiger en knapperig, terwijl appelbeignets van vetter zijn doordat ze in olie worden gebakken.
Hoe worden ze gemaakt?
Appelflappen
Appelflappen worden met bladerdeeg bereid. Dit deeg is ideaal voor een krokante buitenkant die goed standhoudt tegen de appelvulling. De appels worden geschild, in stukjes gesneden en gemengd met suiker, kaneel en een beetje citroensap. Deze vulling wordt op een plak bladerdeeg gelegd, waarna het deeg wordt dichtgevouwen tot een driehoekige flap. Daarna wordt de bovenkant bestreken met een dun laagje ei en bestrooid met suiker. Na een kort bakproces in de oven komt de appelflap eruit als een goudbruine en krokante lekkernij.
Appelbeignets
Appelbeignets beginnen met een appelschijf die in dikke ringen wordt gesneden. Deze appelringen worden vervolgens op een grote plak bladerdeeg gelegd. Wanneer de hele plak vol ligt met appelschijven, legt de banketbakker er nog een laag bladerdeeg op. Dit wordt licht aangedrukt waarna er rondom de appelschijven een cirkel wordt gestoken met een uitsteker. De appelbeignet wordt gefrituurd totdat de buitenkant mooi goudbruin en krokant is. Direct na het bakken wordt de appelbeignet door de kaneelsuiker gerold.
Of je nu kiest voor een appelflap of een appelbeignet, beide zijn een ware traktatie die zowel warm als koud gegeten kunnen worden. Toch liever warm? Kijk dan even bij onze opwarm tips.