1612 - 1648
In 1612 vestigt de eerste bakker zich in het pand aan de Herenstraat in Voorburg. Helaas is in de boeken niet meer terug te lezen hoe de naam luidde van deze bakker. Maar dat de Herenstraat zich toen ook al vulde met de heerlijke geur van brood, dat staat vast.
Ook in de stamboom van de familie Van der Zijden, is het bakken van brood een rode draad door vele generaties. Zo is terug te vinden dat al in 1648 een bakker Van der Zijden was die brood bakte.
1793 - 1795
Wanneer we de boeken erop na slaan komen we in 1793 de naam ‘Bakker Schepers’ tegen in de historie van de bakkerij aan de Herenstraat. Hoe lang Bakker Schepers al zijn versgebakken brood vanuit de winkel verkocht, is niet bekend.
Wel is bekend dat vanaf 1795 de bakkersfamilie Klink de bakkerij overneemt van Bakker Schepers. Daarmee prijkt er voor het eerst de naam Bakker Klink op de gevel. Deze naam zal ondanks dat het bedrijf nog 5 maal wordt doorverkocht, blijven voortbestaan.
ca. 1800
Al vanaf ca. 1800 wordt het Klinkertje als afsluiting van een feestelijke maaltijd geserveerd in Herberg de Swaen aan de Herenstraat in Voorburg. Dit rijk gevulde brood zit boordevol rozijnen, zuivere amandelspijs, amandelen en een vleugje honing. Delftse studenten kwamen er speciaal voor in hun rijtuigen naar Voorburg gereden. Ook de vele bezoekers vanaf de vaarroute tussen Leiden en Delft, waarmee in 1880 De Lytsche Dam ontstond, wisten zo’n goede maaltijd wel te waarderen.
Maar de herberg was ook een mooie uitvalshoek voor onder andere de bewoners van het hedendaagse Den Haag en een geliefd logement voor zowel de normale man maar ook voor de adel.
Het was een oase van rust voor eenieder die de drukte van de stad wilde ontvluchten. Prinses Marianne der Nederlanden, dochter van Koning Willem I, (1810-1883) had haar eigen kamer in herberg en ook Dirk van Alkemade, eigenaar van Landgoed Leeuwensteijn was er vaste klant.
De Klinker was er dus voor iedereen. Ook nu is de Klinker nog een echt een lokaal product dat gewaardeerd wordt door onze klanten. Als bakker zijn we dan ook trots op dit heerlijke brood met een verhaal.
Door de mooie verpakking en het toevoegen van dit verhaal, is het Klinkertje ook uitermate geschikte om cadeau te doen. Dat is nog eens lekker binnenkomen 🙂
1911 - 1926
Bij een rijke geschiedenis hoort een ‘oude doos’ vol met herinneringen en foto’s. In 1911 is er een serie foto’s gemaakt in de bakkerij die een mooi beeld geven van de tijd. We gebruiken ze graag in onze uitingen. Omdat we trots zijn op 225 jaar Bakker Klink.
Het is tijd voor Dhr. Klink om het stokje over te geven aan Willem Klomp (eerste generatie). Hij doet dat in 1926. Omdat de naam Klink een begrip is in de regio wordt ervoor gekozen deze te blijven voeren.
1940 - 1973
Wanneer Willem (eerste generatie) het tijd vindt voor zijn pensioen staat zijn zoon Willem Klomp (tweede generatie) klaar om vanaf 1940 de ovens iedere dag op te stoken. Ook nu blijft de naam Klink gehandhaafd.
De liefde voor zijn vrouw zorgt ervoor dat Willem Klomp (derde generatie) zijn carrière als steward vaarwelzegt. Zijn vrouw werkt op dat moment al in het familiebedrijf van haar schoonfamilie en dus is het een logische stap dat ook deze Willem Klomp de bakkerij overneemt. Vanaf 1973 staat er daarmee de derde generatie Klomp aan het roer van Bakker Klink.
Op de foto ziet u Willem Klomp (vooraan) en John Touw.
1979 - 1982
In 1979 in het nieuwe winkelcentrum Essesteijn wordt een nieuwe winkel van Bakker Klink geopend. Eerst als zelfstandige winkel. Vanaf 1992 als ‘shop in shop’ in de Hoogvliet Supermarkt.
Op de hoek van Laan van Nieuw Oost-Indië en de Theresiastraat openen Slager Slootweg en Bakker Klink in 1982 een nieuwe winkel. De combinatie van twee verswinkels achter één voordeur is dan nog een nieuwigheid. Jaren later verhuist de winkel naar de huidige locatie.
1983
In 1983 koopt Bakker Klink de winkel èn bakkerij van Bakker Pellier op de Aremberglaan. De bakkerij wordt gesloten en de winkel ontvangt vanaf dat moment haar producten vanuit de bakkerij aan de Herenstraat. De heer Pellier komt bij Bakkerij Klink werken.
De dan nog kleine Max van der Zijden droomt ervan om net als zijn vader en opa en vele generaties verder, bakker te worden. In 1983 wordt dan deze familiefoto gemaakt van vader en zoon.
1995 - 2009
Het centrum van Voorburg ging op de schop en er kwam plaats voor nieuwe winkels. In 1995 was daarmee de opening van de winkel in de Koningin Julianalaan een feit.
Mevrouw en meneer Klomp gaan met pensioen. Na al deze jaren is er binnen de familie geen opvolging voor de bakkerij. Daarom wordt het bedrijf in 2009 verkocht en blijft bestaan onder de naam Bakker Klink.
2019
Al vanaf jongs af aan droomt Max van der Zijden over zijn eigen bakkerij. Liefst met meerdere winkels. In 2019 wordt deze droom werkelijkheid wanneer hij Bakker Klink koopt. Daarmee staat het bedrijf op de drempel van een nieuwe toekomst. De rijke geschiedenis van de familie Klink wordt nu gecombineerd met die van de familie Van der Zijden. Na al die jaren is de naam Klink een begrip in Voorburg, Den Haag en omstreken. Een begrip en een eer. Daarom zet ook Max het bedrijf voort onder deze naam.
2020
2020 is met recht een feestjaar! Want wie goed heeft meegeteld weet dat Bakker Klink 225 jaar bestaat! Het is een jubileum dat niet veel voorkomt in de geschiedenis van bedrijven. En helemaal niet in de geschiedenis van het pand aan de Herenstraat, waarin in 2020 dus al 408 jaar brood wordt gebakken. Het wordt gevierd met het Klink Magazine waarvan burgemeester Klaas Tigelaar het eerste exemplaar in ontvangst neemt.
2021
De Duitse schrijver en dichter Johann Wolfgang von Goethe (1794-1832) had wat ons aangaat gelijk toen hij zei “Het beste dat de geschiedenis ons nalaat, is het enthousiasme dat zij veroorzaakt.” Want het zoeken in de geschiedenis van Bakker Klink, de stamboom van Max en het bekijken van foto’s uit de oude doos, levert 2 dingen op; trots en enthousiasme voor de toekomst. Enthousiasme voor het vak en om Bakker Klink nog vele jaren voort te zetten. Onder andere door daar waar nodig de winkels aan te passen aan de huidige wensen. In de eerste week van januari 2021 zal de winkel aan de Koningin Julianalaan dan ook geheel verbouwd worden.