Schoorsteen toetjes

HomeNieuwsSchoorsteentjes van schuim

Schoorsteentjes van schuim

Je kan het dak op 😉 Maak ook deze leuke schoorsteentoetjes.

Dit is bij uitstek een leuk toetje om met de kinderen te maken. Samen aan de slag om echte schoorstenen te maken. Wij denken dat Sinterklaas er ook wel eentje lust 😉

Ingrediënten:

  • 3 eiwitten
  • 150 gram fijne suiker
  • 1 theelepel kaneel en extra om te strooien
  • 250 gram mascarpone
  • 125 milliliter slagroom
  • Vanille-essence
  • Kruidnootjes
  • Chocolade figuurtjes
  • Spuitzak

Aan de slag!

Het succes van eiwitschuim kloppen is dat alles goed schoon en vetvrij moet zijn. Doe daarom de eiwitten in een schone mengkom en klop deze op de hoogste stand. Het eiwit is goed wanneer je er pieken in kan maken die omhoog blijven staan. Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en mix totdat dit is opgenomen. Je kunt dit controleren door een beetje van het schuim tussen je vingers te wrijven. Wanneer je nog korreltjes voelt betekent dat, dat de suiker nog niet helemaal is opgelost en je dus nog iets langer moet mixen. Voeg als laatste de theelepel kaneel toe.

Met een spuitzak vorm je op een bakplaat bekleed met bakpapier, kleine vierkantjes van zo’n 5 bij 5 centimeter en ongeveer een centimeter hoog. Zorg dat je 3 vierkantjes per toetje hebt. Heb je over? Maak er dan bijvoorbeeld toefjes van.

Over alle vierkantjes (en toefjes) kan je wat kaneel strooien. Een theezeefje is heel handig om dit gelijkmatig te kunnen doen. Daarna mag de bakplaat de oven in voor 60 minuten op 150 graden en laat het afkoelen in de oven. Hierdoor droogt het eiwit en wordt het na afkoelen hard.

Klop vlak voor het serveren in een mengkom de slagroom lobbig. Meng daar de mascarpone en een paar druppel vanille-essence doorheen, totdat alles glad is. Wij hebben het daarna in een spuitzak gedaan en nog even in de koelkast op laten stijven.

Begin met een vierkantje schuim en spuit hier een dun laagje (ongeveer gelijk aan het vierkantje schuim) van het mascarpone mengsel op. Vervolgens weer een vierkantje schuim etc. Als laatst eindig je met het mascarpone mengsel zodat er een paar kruidnoten op kunnen als dakpannen. Als laatste een chocolade figuurtje in het midden erop en klaar zijn de schoorsteentjes.

Tip, door de dunne laagjes is dit toetje wat lastig op te pakken. Bouw de schoorsteentjes daarom direct op een bordje of gebruik iets korter geknipte cupcake vormpjes van papier.

Nog een recept zoeken? Kijk dan op onze recepten pagina.