HomeNieuwsLetters in de bakkerij

Letters in de bakkerij

Waarom onze bakkers letters maken?

Lees mee hoe het gebruik van letters in de decembermaand is ontstaan.

Het alfabet leren

Naar school gaan in de middeleeuwen had zo zijn voordelen. Door letters gemaakt van deeg kregen de kinderen het alfabet aangeleerd. Had je goed je best gedaan mocht je de letter daarna ook opeten. Wanneer Sinterklaas in die tijd zijn cadeautjes achterliet in huis, bedekte hij deze niet met het vrolijke cadeaupapier zoals wij dat nu kennen. Om de verrassingen toch aan het oog te onttrekken werd er een laken overheen gelegd. Op ieder laken werd vervolgens zo’n brooddeeg letter gelegd met de beginletter van het kind zijn of haar voornaam.

Roomboter Amandelletters

Die brooddeegletters zijn in de loop der tijd vervangen door de Roomboter Amandelletters gevuld met zuivere amandelspijs, zoals we die nu kennen. Niet op school helaas. Maar wel nog steeds de M om Moeder te bedanken voor haar goede zorgen of de S van Sinterklaas wanneer het een algemeen cadeautje betreft.

Chocoladeletters

Lekkere letters vormde dus een handig middel om aan te geven voor wie de presentjes bedoeld waren. En dat doen we naast de Roomboter Amandelletters nog steeds met chocoladeletters. Sinds halverwege de 19e eeuw maken chocolatiers letters in allerlei soorten en maten. Voor die tijd was chocolade niet zo gebruikelijk als we het nu kennen. Chocoladebonen groeide wel maar pas in de 2e helft van de 19e eeuw ontdekte men de juiste manier om ze ook daadwerkelijk tot chocolade te verwerken. Kan je het je voorstellen? Een leven zonder chocolade? 😉  Natuurlijk maak je met zo’n chocoladeletter ook de lekkerste warme chocolademelk.

Wij zijn in ieder geval blij dat we deze mooie tradities kunnen voortzetten. Want zeg nou zelf. Wat is de Sinterklaastijd nou zonder Roomboter Amandelletter of Chocoladeletter?

 

Zin in meer Sinterklaasweetjes? Lees dan ook eens over de Sinterklaas Vrijers of wat kruidnootjes te maken hebben met een boer.