Bakker Klink - schaal meelwormen

HomeNieuwsInsectenmeel in brood

Insectenmeel in brood

Graan of insectenmeel?

Vraag een kind hoe zijn boterham gemaakt is en je zal termen horen als bakker, molen en graan. Maar insecten? Nee, die horen niet in het rijtje thuis.

Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan. Tarwe, spelt en al die andere soorten. Allemaal graan en geen insecten.

Europese Unie

De verwarring komt doordat sinds februari 2022 de Europese Unie het toestaat om meelwormen, krekels en sprinkhanen commercieel te gebruiken in menselijk voedsel. Voorwaarde is wel dat dit duidelijk vermeld wordt op het etiket.

Ontwikkelingen

Ook de voedingsindustrie blijft zich ontwikkelen. Op alle vlakken. En dat kunnen we alleen maar ondersteunen. Want al lopen misschien de rillingen van over je rug bij het idee; er zitten zeker voordelen aan het gebruik van insecten als voedsel. Insecten zijn veel duurzamer om te kweken dan vlees. Er is er weinig ruimte nodig en de uitstoot van broeikasgassen ligt een stuk lager. Ook zijn insecten qua voedingswaarde gelijkwaardig aan vis, rundvlees, kip en varkensvlees. Ze zijn rijk aan eiwitten en zo een goede alternatieve bron van eiwit. Hoe deze alternatieve eiwitten in de toekomst gebruikt zullen gaan worden blijft nog even de vraag.

Overigens is het gebruik van insecten in onze voeding niets nieuws. Alle rode kleurstof die gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie voor bijvoorbeeld de rode M&M’s, wordt gemaakt van bladluizen.

Producten Bakker Klink

Als klant van Bakker Klink kunt u gerust zijn. Want wat onze producten betreft kunnen we duidelijk zijn.  Wij gebruiken GEEN insectenmeel in onze brood- en banketproducten. Wij houden vast aan bakker, molen en graan. Gewoon zoals het hoort.

 

Meer lezen over insectenmeel? Lees dan bijvoorbeeld dit artikel van Foodwatch.