HomeNieuwsBrood is duur!

Brood is duur!

Of toch niet?

De kosten van alledaagse boodschappen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. We horen dan ook regelmatig mensen discussiëren over de prijs van brood. Sommigen beweren dat brood duur is. Maar is dat ook echt zo?

Wij vinden dat brood in de wereld van voeding vaak wordt ondergewaardeerd. Het is voor velen een dagelijks onderdeel van de dag. Brood is niet zozeer bijzonder, het is er gewoon. We vergeten dus wel eens wat voor kracht er in één zo’n brood zit aan voedingsstoffen. En dat het eigenlijk een hele slimme investering is.

Stel je voor: een versgebakken brood, knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Gemiddeld kost zo’n brood zo’n 3,50 euro en bevat doorgaans tussen de 22 en 24 sneetjes. Dit komt neer op ongeveer 15 cent per snee. Klinkt dat als een flinke hap uit je portemonnee? Niet echt, toch?
Vooral niet als je bedenkt dat elk sneetje volkorenbrood boordevol zit met vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Het is niet voor niets dat volkorenbrood als een essentieel onderdeel wordt beschouwd van een gebalanceerd dieet.

Laten we de vergelijking maken met andere producten waar we gemakkelijk geld aan uitgeven:

– Een zak chips van 200 gram kost al gauw 1,75 euro, wat neerkomt op 8,75 euro per kilo. Een brood van 800 gram komt op 4,38 euro per kilo. Chips is dus aanzienlijk duurder dan brood! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de voedingswaarde…

– Een biertje van 0,3 liter op het terras kost je al snel 3 euro. Dat is genoeg voor ongeveer een half uurtje plezier. Voor hetzelfde bedrag kun je bijna één brood kopen, wat genoeg is voor één persoon om drie dagen lang te ontbijten.

– Een iPhone 14 kost je zo’n 1.146 euro. Voor datzelfde bedrag kun je 327 broden kopen. Dat is genoeg om drie jaar lang dagelijks van te ontbijten!

Natuurlijk snappen wij ook wel dat een brood en een iPhone geen vergelijk zijn. Maar soms is het nuttig om je eens te bedenken dat er talloze voorbeelden zijn van producten die duurder zijn dan brood, maar lang niet zo voedzaam of gezond. Denk aan snoep, koekjes, frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden, enzovoort.
En de volgende keer dat iemand beweert dat brood duur is, kun je ze met een paar simpele rekensommen laten zien dat dit helemaal niet het geval is 🙂

Brood is meer dan een simpele aankoop. En gelukkig hebben we volop variatie in onze winkels, dus is het heel makkelijk om in jezelf te investeren.