Alleen de beste amandelen
Wat een gevulde koek, een roomboter amandelletter of een speculaastaartje met elkaar gemeen hebben? Die heerlijke vulling van spijs natuurlijk.
Waar komen ze vandaan?
Een amandel heeft best een lange weg te gaan voordat hij in onze producten terechtkomt. Allereerst omdat de lekkerste amandelen uit het Middellandse zeegebied komen zoals Italië en Spanje. Ook in Californië tref je amandelen aan. Deze zijn echter van een wat mindere kwaliteit omdat we ze als wat bitter ervaren. Wereldwijd wordt er jaarlijks zo’n 1 miljoen ton amandelen geoogst.
Zuivere amandelspijs maken
Een warm bad van ongeveer 80° Celsius zorgt ervoor dat het vlies rondom de amandel zacht wordt, waarna het machinaal kan worden verwijderd. Daarna is er natuurlijk een strenge controle of er geen harde randjes of rare plekjes aan de amandel zitten. Het proces waarin de amandel (meteen met suiker) tot een soort puree wordt vermalen noemen we walsen. Dit gebeurt een aantal keren op een steeds fijner wordende wals. Als laatste wordt er citroensap en ei toegevoegd. Er zijn geen andere toevoegingen of conserveermiddelen nodig en daarom noemen we dit zuivere amandelspijs.
Het verschil met Banketbakkersspijs
Zoals de meeste noten zijn ook amandelen een dure grondstof. Vaak wordt spijs gebruikt in producten met ook andere duurdere grondstoffen zoals echte roomboter en komt er veel vakkennis bij kijken. Reden genoeg voor bedrijven om te kiezen voor het alternatief van zuivere amandelspijs, banketbakkersspijs. Bij het maken van banketbakkersspijs wordt een groot deel van de amandelen vervangen door witte bonen of abrikozenpitten. De smaak is daardoor anders maar het spijs is ook plakkeriger dan de zuivere variant.
Wij snappen niet zo goed hoe banketbakkersspijs aan zijn naam is gekomen. Want wat ons betreft is er geen banketbakker die kiest voor een minder goede smaak. Want of je nu een roomboter amandelletter of een gevulde koek maakt, dat moet gewoon kwaliteit zijn!
Tips!
Laat je product gevuld met zuivere amandelspijs nog beter smaken door het even op te warmen in de een voorverwarmde oven op 180° Celsius. Voor een roomboter amandelletter adviseren wij 6 minuten. De magnetron raden wij zeker niet aan omdat het (korst)deeg hiervan haar knapperigheid verliest. Heb je nog een stukje over? Bewaar producten met zuivere amandelspijs dan op kamertemperatuur in de originele verpakking.