Bakker Klink speculaasbrokken

Het verhaal achter de speculaasbrokken

HomeInformatieSpeculaas ‘vrijers’

Speculaas ‘vrijers’

Speculaaspoppen, -rokken of -brokken? Het klopt allemaal. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Speculaaspop of vrijer

Vroeger werd een speculaaspop een ‘vrijer’ genoemd. Een jongen versierde namelijk zo’n pop van speculaas met noten, zuidvruchten en glazuur. Hij deed daar erg zijn best op want de pop was bedoeld om het meisje van zijn dromen te laten weten, dat hij een oogje op haar had. Dit pronkstuk werd met het Sinterklaasfeest overhandigd aan de dame in kwestie waarna de jongen gespannen afwachtte of het meisje zijn versierde speculaaspop zou aannemen. Wanneer ze de ‘vrijer’ aannam, waren de gevoelens wederzijds. Pakte ze hem niet aan, nou ja… dan had de jongen gelukkig nog wat lekkers zullen we maar denken.

SpeculaasRokken

Later werden speculaaspoppen meer een gemeengoed en overal te koop bij bakkerswinkels. Er werden poppen gemaakt naar zowel mannelijk als vrouwelijke afbeelding.  Hiervoor drukte bakkers het deeg in een houten koekplank.

Je kunt je echter wel voorstellen dat de mannelijke speculaaspop vaker brak, en daardoor onverkoopbaar werd, dan de vrouwelijke variant. De benen van de man zijn immers veel smaller dan de brede rok van de vrouw. Hierdoor verdween de mannelijke variant langzaam op de achtergrond.

SpeculaasBrokken

De volgende stap was dat bakkers alleen nog maar de rok gingen maken. Het gaat mensen nu tenslotte om de smaak van die heerlijke speculaas en steeds minder om de vorm van een speculaaspop. Sinds de bakkers helemaal geen houten vormen meer gebruiken is ook de vorm van de rok verdwenen en maken onze banketbakkers vierkanten stukken.

Net zo lekker. Maar wel zonder dat mooie verhaal over een vrijer op zoek naar zijn droommeisje tijdens het Sinterklaasfeest.

 

Wil je meer lezen? Bijvoorbeeld over hoe het zit met zuivere amandelspijs of over het ontstaan van brood, bekijk dan onze informatiepagina.