HomeInformatieSmakelijke kersttradities

Smakelijke kersttradities

Kersttradities, een smakelijke reis

Kerstmis is voor veel mensen niet compleet zonder de geur van versgebakken lekkernijen die het huis vullen. Van traditionele kerstbroden tot bijzondere gebakjes, kerst is een tijd van gezelligheid, samenzijn en natuurlijk heerlijk eten. In Nederland en wereldwijd kennen we een aantal bekende baksels die speciaal met de feestdagen geassocieerd worden. In dit artikel nemen we je mee op een smakelijke reis langs kersttradities op het gebied van brood en gebak, van Nederland tot ver daarbuiten.

Kersttradities in Nederland

Kerststol
In Nederland is de kerststol een van de meest geliefde baksels rond de feestdagen. Dit rijke, gevulde brood wordt vaak gevuld met zuidvruchten, amandelspijs en een vleugje rum. Het is een traditioneel onderdeel van het kerstontbijt, geserveerd met een laagje poedersuiker bovenop. De kerststol heeft zijn oorsprong in Duitsland, maar is in Nederland snel uitgegroeid tot een kerstklassieker. Het zachte, lichte deeg in combinatie met de zoete amandelspijs maakt het een echte traktatie, perfect voor bij de koffie of thee. Veel bakkers hebben hun eigen familiereceptuur en zijn hier trots op. Het familierecept dat gebruikt wordt bij Bakker Klink gaat ook al even terug.

Kerstkransjes
Kleine kerstkransjes zijn altijd leuk voor bij de koffie. Deze traditionele lekkernij wordt vaak gemaakt van een koekjesdeeg en heeft de vorm van een krans. Ze worden afgewerkt met geschaafde amandel. De kransvorm symboliseert eeuwigheid, wat een mooi gebaar is tijdens het kerstseizoen.

Kersttradities in andere landen

Stollen (Duitsland)
Zoals al aangegeven komen de stollen oorspronkelijk uit Duitsland. Ze worden er in verschillende variaties gemaakt. Het bekendste is de Christstollen, een rijk brood gevuld met gedroogd fruit, amandelspijs en een flinke hoeveelheid boter. De buitenkant is vaak bestrooid met poedersuiker, wat de witte, sneeuwachtige uitstraling versterkt. Het verhaal gaat dat de Christstollen zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw en sindsdien een essentieel onderdeel is geworden van de Duitse kersttraditie.

Panettone (Italië)
In Italië is panettone hét kerstgebak bij uitstek. Dit luchtige, zoete brood komt uit Milaan en wordt vaak gevuld met gedroogd fruit en sinaasappelschil. Het is een hoog, luchtig gebak met een rijke smaak door de toevoeging van boter en eieren. Panettone is een kerstklassieker die niet mag ontbreken op de feesttafel en wordt vaak in plakken gesneden om te serveren bij het kerstontbijt of tijdens de kerstlunch. Het wordt soms gecombineerd met een glas vin santo of een andere Italiaanse wijn. Leuk bakweetje: een panettone wordt direct na het bakken ondersteboven gehangen zodat het brood niet kan inzakken.

Bûche de Noël (Frankrijk)
In Frankrijk is de Bûche de Noël, of kerststronk, een indrukwekkend gebak dat meestal als dessert wordt geserveerd tijdens het kerstdiner. Het bestaat uit een opgerolde cake, gevuld met een romige botercrème, en wordt versierd om eruit te zien als een boomstronk, compleet met takjes en een beetje poedersuiker als sneeuw. De Bûche de Noël is een kunstvorm en een feestelijk, decadent einde van de kerstmaaltijd.

Mince Pies (Verenigd Koninkrijk)
In Groot-Brittannië zijn mince pies een must-have tijdens kerst. Deze kleine taartjes zijn gevuld met mincemeat, een mengsel van gedroogd fruit, suiker, specerijen en soms brandy of rum. Hoewel de naam “mincemeat” doet vermoeden dat ze met vlees worden gemaakt, is de vulling tegenwoordig volledig vegetarisch. Mince pies worden vaak warm geserveerd en zijn een geliefde traktatie bij de thee of tijdens het kerstfeest.

Een wereld aan smaak

Of je nu in Nederland, Italië, Duitsland of Frankrijk bent, kerst is wereldwijd een tijd voor het delen van lekkernijen. Elke cultuur heeft zijn eigen unieke manier om de feestdagen te vieren. Het mooiste is misschien wel dat je al deze heerlijke tradities kunt combineren, zodat je met je familie en vrienden kunt genieten van de meest uiteenlopende kerstbaksels.