Welk team ben jij?

HomeInformatieKruidnootjes of toch pepernoten?

Kruidnootjes of toch pepernoten?

Welk team ben jij ?

Het verschil

In bijna alle Sinterklaasliedjes wordt gezongen over pepernoten. Waarschijnlijk is dit ook de verklaring waarom de meeste mensen beide varianten pepernoten noemen. Maar ze zijn namelijk wel degelijk anders. Simpel gezegd zijn kruidnootjes rond, krokant en gemaakt met bloem en speculaaskruiden. Pepernoten zijn onregelmatig van vorm, taai en gemaakt van roggemeel en anijs. De onregelmatige vorm ontstaat wanneer alle bolletjes deeg op een plaat worden gelegd en zo tegen elkaar aan bakken.

Exclusieve pepernoten

Tegenwoordig delen Pieten de door BakPiet gebakken pepernoten maar al te graag uit. Maar dat is wel eens anders geweest. Want eeuwen geleden waren pepernoten een echte luxe traktatie. Pepernoten worden immers gemaakt met peper en honing. Beide dure en moeilijk verkrijgbare ingrediënten. In de zeventiende eeuw werden veel specerijen dankzij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) steeds beter verkrijgbaar. Hierdoor deden ook speculaaskruiden hun intrede en daarmee speculaas en kruidnootjes.

Kruidnoten strooien

Ondanks dat we dus zingen over Pepernoten, strooien de Pieten met kruidnoten. Hoe dat zit? Het strooien verwijst naar hoe de boer zaad strooit op zijn akker. Het staat daarmee symbool voor vruchtbaarheid. Net zoals we op een bruiloft rijst strooien richting het bruidspaar. Wellicht wat ouderwets. Maar het recept voor kruidnootjes is dan ook al in receptenboeken van de 17e eeuw terug te vinden.