Kerststol van Bakker Klink met Goud Bekroond.

HomeInformatieKerststollen naar familierecept

Kerststollen naar familierecept

De herkomst van de kerststol

De Germanen hadden er wat ons betreft verstand van. Wanneer je de goden gunstig gestemd wil hebben, dan offer je een brood met krenten, noten, gedroogd fruit en natuurlijk zuivere amandelspijs. Zij noemde het een Klobebrot en offerde dit rijk gevulde brood voor het zonnewendefeest.

Kerstmarkten in Dresden

Een brood dat zo lekker is, is te lekker om alleen geofferd te worden. Als snel hadden ook de Kerkelijke hoogheden en edelen van de stad hadden dit brood hoog op hun wensenlijstje staan. Met de tijd werden alle ingrediënten steeds beter verkrijgbaar en daarmee ook beter bereikbaar voor het grote publiek. Uit archieven blijkt dat kerststollen al sinds de vijftiende eeuw in Dresden verkocht werden op kerstmarkten.

Persoonlijke receptuur

Aan de basis ingrediënten en de bereidingswijze is sindsdien niet zo heel veel veranderd. Toch heeft het maken van een stol voor iedere bakker een persoonlijk randje. Want niets is zo eigen als het recept voor een stol. Wanneer je het hebt over bakkerspassie, dan is dat bij de stol zeker niet weg te denken.

Familierecept

Zoals gezegd heeft iedere bakker zijn eigen receptuur en manier om een stol te maken. Vaak worden deze recepten van generatie op generatie doorgegeven. Zo ook binnen de familie Van Der Zijden. Max heeft het recept van zijn vader Huub van der Zijden overgenomen. Of het recept helemaal teruggaat naar 1648 waarin we de eerste Bakker Van Der Zijden terugvinden, is niet bekend. Want dat is een beetje het geval met stollen recepten… ze zijn zo persoonlijk dat er naast bakkerspassie ook een vleugje mysterie omheen hangt. Wat zeker geen geheim is, is dat er met dit recept de afgelopen jaren al meerdere prijzen gewonnen zijn. Zo werd de stol in 2020 en in 2021 met Goud Bekroond door het Nederlands Bakkerij Centrum.

Kerststollen

Natuurlijk liggen deze familierecept kerststollen in onze winkels. In verschillende maten en ook verschillende smaken. Kom zelf proeven hoe zo’n historisch brood vandaag de dag smaakt.