Jutte zak met bloem en korenaren

HomeInformatieGrondstoffen en prijsverhogingen

Grondstoffen en prijsverhogingen

Het wordt een grote ramp! Of valt het toch mee? 

Want wat Corona in werking heeft gezet, maakt de oorlog in Oekraïne alleen maar erger.

Op sommige punten is dat waar. Door alles wat er gebeurt in de wereld staan de grondstoffen onder druk. Als consument ervaren we dat niet altijd alle producten voor handen zijn of dat de prijzen veranderen. Zo ook in je favoriete bakkerswinkel.

Logische verklaringen

Al jaren hebben de landen in het Middellands Zeegebied te kampen met door het weer tegenvallende oogsten van de rozijnen. Doordat de roomboter niet langer taboe is maar steeds meer als eerlijk product wordt gezien, zijn de prijzen flink gestegen. Daarnaast merken we allemaal dat de brandstof- en gasprijs hoger en hoger worden. En ook Corona zorgde bij leveranciers voor extra investeringen en kosten voor personeel. Wanneer het zo wordt opgesomd zijn het allemaal logische verklaringen. Maar dat maakt het niet per se plezieriger. En nu maken we ons dus allemaal zorgen om de tarwe en zonnebloemolie. Zo zou 35% van onze tarwe uit de Oekraïne komen en dus de prijs van brood gaan verdubbelen.

De graanschuur van Europa

Toch lijkt het ons goed dit te nuanceren. Er komt inderdaad 35% tarwe wereldwijd uit ‘de graanschuur’ van Europa. Het deel dat hiervan naar Nederland wordt geïmporteerd is echter niet de zachte variant waar we brood van bakken, maar de variant die verwerkt wordt tot veevoer. De tarwe die we wel gebruiken komt uit Duitsland, Frankrijk, België en natuurlijk uit Nederland zelf. De kans dat de toevoer hiervan afneemt is zeer klein. Wel maakt het spel van ‘vraag en aanbod’ in de wereldwijde tarwemarkt overuren. Rusland en Oekraïne produceren minder graan en moeten dit nu zelf ook ergens anders gaan inkopen. Net als de landen die normaliter van hen kopen. Het is lastig in te schatten voor ons om welke graansoorten het gaat en daarnaast blijft het dan ook de vraag of die graansoorten bedoeld zijn voor consumptie, het zogenaamde zachte graan, of als veevoer. Uiteindelijk zullen de prijzen gaan stijgen. Net als de prijs van vlees, doordat de dieren gevoed worden met het veevoer van o.a. tarwe. Wanneer en hoeveel dit direct effect heeft op onze broodprijs, blijft gissen.

Hoe koopt de bakker zijn tarwe in?

Als bakker kan je ervoor kiezen om je tarwe in te kopen bij grote leveranciers op basis van de dagprijs of van een contract. Vergelijk het met hoe de consument thuis energie in koopt. Vastzetten kan tot een bepaalde periode waarna de prijs opnieuw vastgesteld wordt. Soms heb je mazzel en betaal je minder, soms valt het muntje anders en wordt de nieuwe prijs een flinke deuk in het budget. Deze manier van inkopen zorgt ervoor dat er nu bakkers zijn die, op wat hopelijk het hoogtepunt is, een aflopend contract hebben. De nieuwe contractprijs is dan vaak flink hoger, waardoor een verhoging van de broodprijs noodzaak is.

Beperken van de schade

Het muntje bij Bakker Klink, ligt voorlopig nog op de juiste kant voor wat betreft tarwe. Hoe alle andere posten gaan stijgen is iets dat we net als de consument moeten afwachten. We snappen allemaal dat alle bovengenoemde verhogingen op een bepaald punt leiden tot een prijsverhoging. Onze bussen die het brood en banket naar de winkels vervoeren, tanken tenslotte bij dezelfde benzinepomp als jij en ik. Maar daar waar we kunnen passen we ons aan om ook weer kosten te besparen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de nieuwe energiezuinigere ovens die recentelijk zijn geplaatst. Zo doen we er bij Bakker Klink alles aan om eventuele prijsverhogingen tot een minimum te beperken.