De traditie van het Paasbrood
Weet jij waarom we Paasbrood eten?
Nu de lente in volle gang is en Pasen voor de deur staat, gaan we eens op zoek naar de geschiedenis en betekenis van paasbrood. Dit bijzondere baksel, geworteld in eeuwenoude tradities, heeft een speciale plek veroverd in onze paasviering.
Wist je dat paasbrood zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude betekenis van Pasen? Tijdens de veertig dagen voorafgaand aan Pasen werd er gevast, en paasbrood diende als een smakelijke afsluiting van deze vastenperiode. Gevuld met rozijnen, noten en spijs symboliseerde het overvloed en welvaart na een periode van onthouding.
En de symboliek gaat verder dan de smaak alleen. Het feit dat het paasbrood gevuld is met vruchten en noten, staat symbool voor vruchtbaarheid en het nieuwe leven dat de lente brengt. De noten en gedroogde vruchten kan je tenslotte ook zien als zaden. Het amandelspijs in het hart van het brood geeft deze viering van vernieuwing en wedergeboorte een zoete smaak.
En waarom eten we paasbrood juist tijdens Pasen? De keuze om paasbrood te smullen in deze tijd van het jaar is doordrenkt met symboliek. Het markeert het einde van de wintermaanden en viert, zoals gezegd, de komst van de lente, waarbij de natuur langzaam ontwaakt en nieuw leven overal zichtbaar is.
Bij Klink koesteren we deze eeuwenoude traditie. Maar niet alleen om bovenstaande redenen. We koesteren het paasbrood ook omdat we het maken volgens het familiereceptuur van de familie van Max van der Zijden. De oplettende lezer weet dat we dit ook altijd zeggen over onze Kerststol. En dat klopt ook! Het verschil tussen een Kerststol en een Paasbrood is de manier van het dichtvouwen van het deeg en daarmee dus het model van het brood. Het receptuur voor het deeg is gelijk. Sinds 1648 wordt dit receptuur en de kennis, generatie op generatie doorgegeven van vader op zoon. Het delen van paasbrood met familie kan wat ons betreft dus niet ontbreken op de paastafel.