Bloem of (volkoren)meel?
Bloem of meel?
Sinds het ontstaan van brood variëren de bakkers met de grondstoffen. Van al waar ons grondstoffen magazine vol mee ligt, blijft bloem toch wel de meest bekende. Of was het nou meel? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee?
Volkorenmeel
Het brood dat we bakken kan gemaakt worden met bloem, meel of volkorenmeel. Ondanks dat het allemaal gemaakt wordt van een graankorrel, zit er wel degelijk verschil in. Als eerste is het belangrijk om te weten dat een graankorrel bestaat uit meerdere lagen. De buitenste laag noemen we de zemel. Binnenin vinden we het meellichaam en de kiem. De molenaar maalt de graankorrels tot poeder. Dit poeder met hierin alle onderdelen van de graankorrel noemen we volkorenmeel. Het is lichtbruin van kleur en bevat alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het is daarmee ook meteen de meest gezonde optie. Het volkorenbrood uit ons assortiment wordt gemaakt van dit volkorenmeel. Volgens de wetgeving mag alleen brood dat gemaakt is van 100% volkorenmeel, volkorenbrood heten.
Bloem
Wanneer de molenaar het poeder zeeft na het malen, blijft alleen het binnenste gedeelte van de graankorrel over; het meellichaam. De kiem en de zemel zijn er nu uit. We noemen het dan bloem. De bloem is wit van kleur en bevat nog steeds voldoende vitamines, mineralen en koolhydraten, maar veel minder vezels. Van bloem bakken onze broodbakkers het wit brood. Veel mensen geven de voorkeur aan dit lichte en makkelijk verteerbare brood. Ook in de banketbakkerij wordt veel bloem gebruikt voor bijvoorbeeld taart en koekjes.
Samenstellingen
Veel broden worden gemaakt van een combinatie van volkorenmeel en bloem; meel. Naast tarwe kunnen ook de graankorrels van spelt of bijvoorbeeld rogge worden gebruikt. Wanneer meerdere graansoorten worden gemengd tot 1 meel, noemen we het brood dat hiervan gebakken wordt meergranenbrood. Als laatste kom je in de supermarkt kom je ook nog zelfrijzend bakmeel tegen. Dit is een samenstelling van bloem en volkorenmeel waaraan gist is toegevoegd.