Zout in ons brood

HomeInformatieEr zit zout in ons brood

Er zit zout in ons brood

In brood zit zout.

Zout is van groot belang voor het bakken van brood. Tijdens het rijzen zorgt zout ervoor dat de gluten-structuur versterkt wordt en het deeg stevig wordt. Er wordt kooldioxide gas gevormd tijdens het rijzen, dat door de toevoeging van zout beter wordt vastgehouden. Zo krijgt het brood optimaal volume en herkennen wij het als een luchtig brood. Ook voor de smaak kan een brood niet zonder zout.

Zout als een samenwerking

Het zout wat wij gebruiken in ons brood is gejodiseerd bakkerszout. Het gebruik van bakkerszout is in 2009 vastgelegd in het “Convenant gebruik bakkerszout”. Dit convenant is ondertekend door de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het convenant is in het leven geroepen omdat veel voedingsmiddelen te veel zout bevatten.

Dat houdt in dat stapsgewijs over een periode van een paar jaar het zoutgehalte in brood afneemt en het gebruik van gejodiseerd zout wordt gestimuleerd, in plaats van broodzout waar minder jodium inzit, dit om een jodiumtekort bij de Nederlandse bevolking te voorkomen. Het convenant is echter geen wettelijke verplichting. Het Warenwetbesluit Meel en brood is dat wel. Volgens dit besluit mag het maximumgehalte aan zout 2,1% op droge stof zijn (gejodeerd of ongejodeerd). Bakkers kunnen een boete krijgen als zij deze wet overtreden.

Wij als bakkers denken mee en dragen graag bij aan het welzijn van de consument, daarom hebben wij als branche dit convenant ondertekend.

Zout als eigen keuze

In veel producten zit zout, kijk de etiketten van je boodschappen er maar eens op na. Je zal versteld staan op hoeveel onverwachte plekken je zout tegenkomt en in welke hoeveelheden.

We vragen ons als bakker dan ook wel eens af of we de verantwoordelijkheid niet gewoon terug moeten geven aan de Nederlandse burgers zelf. Dan kan de bakker weer zelf bepalen welke hoeveelheid zout er gebruikt kan worden voor een gezond en smaakvol brood. En kan de consument zelf kiezen tussen het zout uit 12 sneetjes brood of dezelfde hoeveelheid uit 1 zak paprikachips.